Play

Descending The Mountain

Documentaire over een bijzonder wetenschappelijk experiment in een Zwitsers bergklooster: wat gebeurt er als je magic mushrooms geeft aan ervaren Zen-beoefenaars?

Tijden & Tickets

Vijftig jaar nadat de magische paddenstoelen officieel verboden werden, begint er weer een nieuw verhaal in wat al een psychedelische renaissance genoemd wordt. Op de laatste dag van een klassiek vijfdaagse Zen-sessie krijgen monniken een hoge dosis psilocybine (de werkzame stof in paddo’s) of een placebo toegediend. Wat gaat dit experiment ons leren over de mystieke ervaring van eenheid met de natuur?

In 2020 werden de resultaten van dit experiment gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift Nature. Dat dit experiment überhaupt kon plaatsvinden, is het gevolg van de unieke vriendschap van psychiater Franz Vollenweider en Zen-meester Vanja Palmers, twee pioniers in de psychedelische revolutie van de vorige eeuw, toen psychedelica nog vooral geassocieerd werden met vrijheid en anti-establishment denken. Terwijl anno 2021 de meeste onderzoeken met psychedelica zich vooral richten op de veelbelovende medische toepassingen ervan, gaan Frans en Vanja alweer een stap verder. Kan de combinatie van meditatie en psilocybine de mensheid helpen om uit de puinhoop te komen die we over de planeet hebben afgeroepen?

Maartje Nevejan, Zwitserland, 2021, 78 min. Engels & Duits gesproken, Nederlands ondertiteld.