Play

Der Himmel Über Berlin

In het magnum opus van Wim Wenders geeft een engel zijn onsterfelijkheid op om samen te kunnen zijn met een trapeziste. Voor het grootste deel gefilmd in betoverend zwart-wit en gesitueerd in een verscheurd Berlijn.

Tijden & Tickets

Boven op de Gedächtniskirche waken de engelen Damiel en Cassiel over de mensheid, onzichtbaar voor iedereen behalve voor kinderen. Ze doen dit werk al sinds het begin der tijden en Damiel ziet steeds meer de beperkingen van zijn engelenbestaan. Gevoelens van warmte, pijn, kou of verdriet zijn hem vreemd. Wanneer hij verliefd wordt op een trapeziste besluit hij zijn onsterfelijkheid op te geven om bij haar te kunnen zijn.

DER HIMMEL ÜBER BERLIN groeide uit tot een klassieker in het oeuvre van Wim Wenders. De film is alleen al de moeite waard voor de schitterende beelden van Berlijn, voor de val van de Muur. De film won in Cannes de regieprijs. (mv)Voor aanvang wordt de korte film FANTOOMPIJN vertoond.

FANTOOMPIJN
Amber Rozema, Nederland, 2023, 4 min., Nederlands gesproken

Korte film van aan de Toneelacademie afgestudeerde regisseur Amber Rozema over een meisje dat na het wakker worden probeert de droom over haar geliefde vast te houden. DER HIMMEL ÜBER BERLIN was voor Amber - in esthetisch en narratief opzicht - een belangrijke inspiratiebron bij het maken van FANTOOMPIJN.

Wim Wender, Duitsland, Frankrijk, 1987, 128 min. Duits, Engels, Frans, Turks, Hebreeuws, Spaans & Japans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Bruno Ganz, Solveig Dommartin, Otto Sander, Curt Bois, Peter Falk..