Play

Der Hauptmann

Historisch oorlogsdrama naar ware gebeurtenissen over een jonge Duitse soldaat die tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog vecht om te overleven. Dan vindt hij een Nazi-officiersuniform en blijkt dat kleren letterlijk de man maken.

Tijden & Tickets

Als de negentienjarige korporaal Willi Herold na een Amerikaanse luchtaanval gescheiden raakt van zijn legereenheid, wordt hij ervan verdacht een deserteur te zijn. Opgejaagd door zijn landgenoten vindt hij een achtergelaten uniform van een Luftwaffe-kapitein. Het uniform brengt hem status en de macht om te beslissen over leven en dood. Al snel gaat hij volledig op in zijn rol als Nazi-officier.

Na enkele grote Hollywoodfilms (THE TIME TRAVELER’S WIFE, RED) keerde Schwentke terug naar zijn geboorteland voor een provocerende en bij vlagen ongemakkelijke film die op overtuigende wijze het morele bankroet in Duitsland in de laatste weken van de oorlog tot leven wekt en de mythe van de ‘schone Wehrmacht’ ontkracht. En over het feit dat een heleboel mensen wegkeken op cruciale momenten. (ek)

Robert Schwentke, Duitsland, Polen, Portugal, Frankrijk, 2017, 118 min. Duits gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Max Hubacher, Milan Peschel, Frederick Lau, Bernd Hölscher, Waldemar Kobus.
Doorlezer

"Ik wilde hoe dan ook een oorlogsfilm uit het oogpunt van een dader maken, dat is in Duitsland maar twee keer gedaan. Het gaat altijd over verzet, over Sophie Scholl, Die Weisse Rose, Kurt Elser, Die Blechtrommel. [...] Mijn doel was een film over de vierde, vijfde rij van daders: kleine, ordinaire, opportunistische moordenaars. Je ziet dat soort films heel weinig omdat kijkers een protagonist graag ten goede zien veranderen. Bij Der Hauptmann gaat het van kwaad tot erger. Dat shockeert."

Regisseur Robert Schwentke over Der Hauptmann in het NRC. Lees hier het complete interview.