Play

Death In Venice

Filmklassieker over de obsessieve liefde van een componist voor een tienerjongen, gebaseerd op de gelijknamige novelle van Thomas Mann.

Tijden & Tickets

Componist Gustav von Aschenbach reist voor zijn gezondheid naar Venetië. Daar raakt hij in de ban van de perfecte schoonheid van de Poolse tienerjongen Tadzio, die met zijn familie in hetzelfde hotel logeert. Als in de stad een cholera-epidemie uitbreekt, besluit Von Aschenbach desondanks te blijven, geobsedeerd door de beeldschone knul die hem nauwelijks een blik waardig keurt.

In de novelle van Thomas Mann is von Aschenbach geen componist, maar schrijver. De Italiaanse filmmaker Luchino Visconti besloot echter om het personage te baseren op de componist Gustav Mahler. Diens muziek – en dan vooral het Adagietto uit de Vijfde Symfonie – speelt een cruciale rol in de film.

NB: In april vertoont Lumière ook de documentaire THE MOST BEAUTIFUL BOY IN THE WORLD, waarin de tragische impact van DEATH IN VENICE op het leven van acteur Björn Andrésen, Tadzio in de film, wordt gedocumenteerd.

Luchino Visconti, Frankrijk, Italië, 1971, 130 min. Engels, Italiaans, Pools, Frans, Russisch & Duits gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Dirk Bogarde, Björn Andrésen, Silvana Mangano, Romolo Valli, Mark Burns.