Play

Dearest Fiona

Onorthodoxe documentaire waarin beeldend kunstenaar Fiona Tan archiefbeelden van het Nederland van de vroege twintigste eeuw combineert met brieven van haar Indonesisch-Chinese vader uit de laten jaren tachtig.

Tijden & Tickets

Een van de eerste beelden: een meisje met een oer-Hollands mutsje kijkt je nieuwsgierig aan. Ze is ruim honderd jaar geleden gefilmd, en toch lijkt het alsof ze naast je staat. Fiona Tan ontdekte het fragment in de collectie van Eye Filmmuseum, waar ze stuitte op oude, deels ingekleurde, documentaire filmopnamen van Nederland tussen 1900 en 1930.

In DEAREST FIONA zijn ze gemonteerd tot een panorama van dorps- en stadsleven, visserij, landbouw en industrialisering. Tegelijkertijd leest een stem teruggevonden brieven voor die Tans Indonesisch-Chinese vader haar eind jaren tachtig vanuit Australië schreef toen zij in Nederland studeerde. De brieven vangen intieme momenten uit het leven van de familie, de zorgen die hij zich maakt over zijn dochter, maar reflecteren ook op het wereldnieuws en kolonialisme.

De ongewone combinatie van die brieven en de oude beelden van Nederland nemen je mee op een magisch-poëtische tijdreis, vol bespiegelingen over onze plaats in de wereld en wie wij zijn. (bron: www.idfa.nl)

Fiona Tan, Nederland, 2023, 102 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld.