Play

De Veroordeling

Meeslepend drama over de Deventer moordzaak; een zaak waarin rechtvaardigheidsgevoel van burgers belangrijker werd gemaakt dan de feiten. De gevolgen waren dramatisch.

Tijden & Tickets
Als fiscalist Ernest Louwes in 2004 wordt veroordeeld voor de moord op de weduwe Wittenberg, worden de beelden van zijn hartverscheurende reactie op de uitspraak eindeloos op tv herhaald. Onderzoeksjournalist Bas Haan duikt in de zaak en wordt aanvankelijk in het kamp gezogen van degenen die denken dat Louwes onschuldig is en ‘de klusjesman’ de moord heeft gepleegd. Een mediahetze is het gevolg en het leven van de klusjesman en zijn vrouw verandert in een ware nachtmerrie. Haan bijt zich in de zaak vast en blijft op zoek naar de waarheid. Ondertussen wordt het rechtvaardigheidsgevoel van burgers echter belangrijker gemaakt dan wetenschappelijk vergaard bewijsmateriaal en journalistiek speurwerk.

Het boek dat Nieuwsuur-journalist Bas Haan over de moordzaak publiceerde, vormde de basis voor het script van DE VEROORDELING. De film ging in wereldpremière tijdens het Seattle Film Festival, waar de film maar liefst zes prijzen won, waaronder de Grote Juryprijs en de prijs voor beste acteur (Fedja van Huêt).

Sander Burger, Nederland, 2020, 130 min. Nederlands gesproken, zonder ondertiteling. Met Fedja van Huet, Yorick van Wageningen, Lies Visschendijk, Mark Kraan.