Play

De son vivant

Aangrijpend Frans drama over een veertigjarige kankerpatiënt die weigert onder ogen te zien dat hij ongeneeslijk ziek is. Met Catherine Deneuve als zijn moeder.

Tijden & Tickets

In het laatste levensjaar van Benjamin, een veertigjarige man die lijdt aan vergevorderde alvleesklierkanker, wordt hij opgenomen in een onorthodoxe kankerkliniek Hier is muziek een integraal onderdeel van de palliatieve zorg, een feit waarmee hij als acteur en theaterdocent beter kan omgaan dan menig ander. De kliniek wordt gerund door dr. Eddé, gespeeld door dr. Gabriel Sara, een echte oncoloog. Met zijn zakelijke, realistische inbreng biedt hij tegenwicht aan alle sentimentele kanten van de film.

Ondertussen doorloopt Benjamin de stadia die horen bij een terminale ziekte: ontkenning, verzet, onderhandeling en tenslotte berusting. ‘Mam, ik ben de klos’, verzucht hij tegen zijn moeder. Zij staat hem gedurende deze hele reis zo goed mogelijk bij, waarbij haar pijn en machteloosheid echter steeds voelbaar zijn.

Magimel en Deneuve spelen opnieuw glansrollen in hun derde samenwerking met Bercot. Maar de meeste indruk maakt dr. Gabriel Sara, de oncoloog, die een onderkoelde, heldhaftige versie van zichzelf speelt. Hij geeft het verhaal niet alleen een welwillende warmte, maar ook een heldere kijk op de rol van de medische professional in de overgang van leven naar dood – een kijk die gebaseerd is op harde ervaring. (bw)

Emmanuelle Bercot, Frankrijk, 2021, 123 min. Frans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Catherine Deneuve, Benoît Magimel, Gabriel Sara, Cécile de France, Lou Lampros.