Play

De Oost

Heftig oorlogsdrama van Jim Taihuttu (Rabat, Wolf) over een Nederlandse soldaat die tijdens de onafhankelijkheidsoorlog in Nederlands-Indië in conflict raakt met zijn geweten.

Tijden & Tickets

Na de bezetting van Nederlands-Indië door Japan besluit Nederland in 1946 troepen te sturen om de rust te herstellen. Niet ingecalculeerd is de weerzin van het volk tegen alweer een overheersing. Als de jonge soldaat Johan opmerkt dat hij niet weet wat ze daar komen doen, wordt al snel duidelijk dat het de bedoeling is om verzet de kop in te drukken. Dat lukt pas als de mythische kapitein Raymond Westerling de zaak overneemt. Hij maakt korte metten met de rebellen: zonder proces, zonder scrupules en op een afschuwelijk wrede manier. In de ban van deze charismatische man zakt Johan langzaam weg in een moreel moeras.

Het verhaal over de persoonlijke ontwikkeling van een soldaat in een crisissituatie laat andere, historische feiten misschien onderbelicht. Toekomstige films over dit zwarte en uiterst complexe deel van onze geschiedenis zouden die kunnen aanvullen. Hier is vooral de onderlinge dynamiek van de soldaten aan de orde, uitstekend weergegeven in prachtige karakterschetsen. (av)

Jim Taihuttu, Nederland, België, Indonesië, VS, 2019, 141 min. Nederlands & Indonesisch gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Martijn Lakemeier, Marwan Kenzari, Jonas Smulders, Abel van Gijlswijk, Coen Bril.
De Oost ps 1 jpg sd low 60a24ba24f549