Play

De Koninklijke Republiek

Boeiend portret van een groep musici die een ondersteunende, maar absoluut onmisbare rol hebben binnen het Koninklijk Concertgebouworkest: de slagwerk- en paukensectie.

Tijden & Tickets

De Spaans-Nederlandse filmmaker Carmen Cobos kreeg voor DE KONINKLIJKE REPUBLIEK exclusief toegang tot een groep muzikanten die nooit in de schijnwerpers staat. Het publiek merkt ze vooral op tijdens luide muziekpassages. Er schuilt echter meer achter deze getalenteerde mannen dan je op het eerste gezicht zou denken. De vaardigheden van deze groep zijn zo uniek, dat in het 135-jarig bestaan van het orkest slechts 26 musici virtuoos genoeg werden geacht om deel uit te mogen maken van dit team. Hun speciale status geeft ze de vrijheid om hun eigen instrumenten te kiezen, hun eigen ruimte te beheren en de muziek op hun eigen manier te interpreteren. Daarom noemde dirigent Bernard Haitink ze ‘de republiek van het slagwerk’.

DE KONINKLIJKE REPUBLIEK is een feelgood-documentaire over vriendschap, vakmanschap en muziek. Het is een groot genoegen om te ontdekken hoeveel deze mensen van hun vak houden, hoeveel ze om hun instrumenten geven en hoe groot hun onderlinge verbondenheid is. Maar de aanstaande pensionering van de eerste paukenist dreigt hun bestaan te verstoren. Een nieuw groepslid moet worden gevonden, hetgeen extra druk toevoegt aan een seizoen dat toch al is ontsierd door covid en geannuleerde concerten.

Carmen Cobos, Nederland, 2022, 95 min. Nederlands & Engels gesproken, Nederlands ondertiteld.