Play

Open Air | De Helaasheid Der Dingen

Geslaagde verfilming van Dimitri Verhulsts gelijknamige roman, over opgroeien met een dronkenlap van een vader – en drie even zatte ooms – in het Oost-Vlaamse gat Reetveerdegem.

Tijden & Tickets

In het semi-autobiografische DE HELAASHEID DER DINGEN blikt Dimitri Verhulst terug op zijn jeugd. We maken kennis met vader Pierre, de nonkels Potrel, Witten en Zwaren en met grootmoeder Strobbe, een vrouw met een hart groter dan haar pensioen. Het alcoholverslaafde gezin leeft volgens het adagium ‘God schiep de dag en wij slepen ons erdoorheen’. Het hoogst haalbare in hun leven is het erepodium van de lokale zuip- en naaktfietswedstrijden.

Felix Van Groeningen is er met verve in geslaagd om de roman naar het witte doek te vertalen. Wat begint als een lekker vulgaire komedie slaat langzaam om in een bitterzoet verhaal over knellende familiebanden. ‘Ik leef voor die momenten waarop een schaterlach opeens omslaat in een brok in je keel’, aldus Van Groeningen. (mv)

Felix Van Groeningen, België, 2009, 108 min. Vlaams gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Kenneth Vanbaeden, Valentijn Dhaenens, Koen de Graeve, Wouter Hendrickx, Johan Heldenbergh.
52260 60daea0538c2e