Play

De Dag van de Korte Film 2023

De korte film is spannend, veelzijdig en heeft voor iedereen iets te bieden. Ook is het dé plek waar nieuw filmtalent zich aandient. Toch krijgt de korte film vaak weinig tijd op het witte doek. Om meer aandacht te geven aan korte films vieren we jaarlijks op 21 december de Dag van de Korte Film. In een uitgelezen compilatieprogramma zie je de beste korte films van eigen bodem.

NB: Alle films worden vertoond met Engelse ondertiteling.
Tijden & Tickets

Het programma:

Balcony Cacaphony – Quentin Haberham (Nederland 2023, 5 min., animatie)
Wanneer een rijke dame haar herenhuis moet verruilen voor een klein appartementje met balkon, kan ze moeilijk wennen aan haar nieuwe buurman en zijn vreemde hobby’s. Zijn luide muziek is de katalysator voor een escalerende burenruzie, die in deze springerige animatiefilm steeds absurdere vormen aanneemt. Van simpele geluidsoverlast tot wierookterreur en rondvliegende gin-tonicglazen. Leggen de twee hun geschil bij, of loopt het genadeloos uit de hand?

Gleuf – Isis Mihrimah Cabolet (Nederland 2023, 17 min.)
In dit onderzoek naar eenzaamheid laat regisseur Isis Cabolet een zeventigjarige vrouw in contact komen met een jongeman, wiens leven evenmin een sociale vetpot is. Hoewel ze uitersten lijken, wakkeren ze bij elkaar weer nieuwe levenslust aan. Beppie Melissen speelt de rol van mentaal en sociaal in een isolement geraakte oudere, hiervoor ontving zij een Gouden Kalf-nominatie. Michael Muller is haar jongere tegenpool.

Het Optreden – Claire Zhou (Nederland 2023, 20 min., animatie)
Lin (41) bereidt zich voor op haar solonummer voor de Chinese Nieuwjaarsviering bij haar kerk. Ze wil indruk maken op de gemeenschap, maar haar mentor vindt dat haar uitvoering nog niet echt 'raakt'. Hij adviseert Lin om zich werkelijk open te stellen, maar dat is moeilijk. Als er dan roddels rondgaan over haar zoon die al een tijd niet naar de kerk komt, staat Lin voor een lastige keuze. Blijft ze zich verstoppen of laat ze haar ware zelf zien? HET OPTREDEN ontving een Gouden Kalf-nominatie in de categorie Beste Korte Film tijdens het Nederlands Film Festival 2023.

Ik Ben Geen Robot – Victoria Warmerdam (Nederland 2023, 22 min.)
‘Vinden mensen u koel in de omgang?’ Wanneer de jonge muziekproducent Lara haar computer niet kan overtuigen dat ze geen robot is, krijgt ze zelf ook twijfels. Want hoe vaak ze ook de verkeersborden en bomen uit de testjes identificeert, de computer accepteert haar vinkje niet. In paniek belt ze haar vriendje voor geruststelling, maar dan wordt de situatie nog ingewikkelder in deze absurde komedie met veel zwarte humor rond Lara’s existentiële dilemma.

Lucid Dreaming – Emma Evelein (Nederland 2023, 15 min.)
Tijdens een treinreis raakt een meisje geïntrigeerd door de onbekende reiziger die tegenover haar zit. Steeds dieper verliest ze zich in diens belevingswereld. Zowel de trein zelf, als haar medepassagiers worden in deze korte dansfilm steeds intensiever onderdeel van deze ervaring. Tijdens de rit, waarbij het inlevingsvermogen gelijktijdig krachtig en kwetsbaar wordt, komen de twee passagiers nader tot elkaar – zonder een woord te spreken. Winnaar Gouden Kalf voor Beste Korte Film.

When Doves Try – Thalia de Jong (Nederland 2023, 3 min.)
Mannetjesduif Doffer maakt duivin Duifje het hof in deze akelig herkenbare dans van aantrekking, verleiding en... ontgoocheling. Dit zijn trouwens allesbehalve grijze duiven. Opvallend is de hippe vormgeving met realistisch gefilmde vogels tegen een strak gekleurde achtergrond en romantische muziek. Het maakt dat alle aandacht op die sierlijke versierpoging is gericht.

, 2023, 84 min. , Engels ondertiteld.