Play

De Achtste Dag

In deze documentaire blikken Europese politici terug op de spannendste week uit de financiële crisis van 2008. Het financiële stelsel dreigt te imploderen en onder grote tijdsdruk komt een reddingsoperatie voor Fortis/ABN-Amro tot stand.

Tijden & Tickets

Het redden van een bank gaat je niet in koude kleren zitten, laat staan als de val van die ene bank de ondergang van het hele Europese financiële systeem in gang zou kunnen zetten. Geen banken en geen geld, nergens meer kunnen pinnen, geen eten meer in de supermarkten en geen benzine bij de pomp.

Vandaag, op de achtste dag, delen de hoofdrolspelers uit deze crisis hun inzichten, frustraties en angsten. Wat gebeurde er echt in de achterkamers van de macht? Hoe neem je een beslissing om miljarden te pompen in een bank waarvan je niets weet? Hoe komen arrogante Nederlanders en flegmatieke Belgen tot een vergelijk? En waar staan we nu, tien jaar later? Gaat het echt weer zo goed als we denken? Kunnen we rustig gaan slapen?

Yan Ting Yuen, Nederland, België, 2018, 90 min. Nederlands & Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Jan Peter Balkenende, Wouter Bos, Jean Claude Trichet, Mervyn King, Yves Leterme, Nout Wellink.
Doorlezer

Regisseur Yan Ting Yuen over DE ACHTSTE DAG: 

"Je kunt schuldigen blijven zoeken en zwarte pieten uit blijven delen. Dat hebben we tien jaar lang gedaan. En ook deze film is begonnen uit boosheid. Hoe kan het zijn dat we door een paar hebzuchtige bankiers in zo'n situatie kwamen? Dat ze er met ons geld en ons systeem vandoor konden gaan en dat wij met het puin bleven zitten? Dat is inmiddels best goed geanalyseerd. Door de Joris Luyendijken en door films als Inside Job en Margin Call. Toch zagen we al snel dat we niet weer dezelfde analyse wilden maken. We wilden een ander perspectief bieden. Hoe kijken de mensen die erover beslisten erop terug? Hoe staan we ervoor en wat zouden we kunnen doen?"

Lees hier het complete interview.