Play

Dawson City: Frozen Time

Unieke documentaire van videokunstenaar Bill Morrison over de vondst van 533 blikken met verloren gewaande nitraatfilms uit de periode 1910-1920 in het Canadese Dawson City.

N.B: Deze film is Engels gesproken en niet ondertiteld.
Tijden & Tickets

Het was een bizarre ontdekking: in 1978 stuitte een bulldozer onder een zwembad op een schat aan filmblikken. In de permafrost waren meer dan 500 nitraatrollen uit de vroege jaren 1900 bewaard gebleven. Dawson City was het centrum van de Canadese goudkoorts die destijds honderdduizend goudzoekers naar het gebied trok. Het was ook de laatste halte voor de films en nieuwsreportages die hier vertoond werden. Deze werden zelden tot nooit teruggebracht naar de distributeur.

Filmmaker Bill Morrison verweeft een betoverend verhaal over deze teruggevonden beelden met de tragische verdrijving van de inheemse bevolking door de Klondike-goudkoorts. Oude bioscoopjournaals over de grote wereldgebeurtenissen mengen zich met spookachtige scènes uit de vroegste tijd van de Hollywood-cinema. De zinderende, mysterieuze soundtrack is van Alex Somers (Sigur Rós).

Bill Morrison, VS, 2016, 120 min. Engels gesproken, zonder ondertiteling.