Play

Das Mädchen und die Spinne

Experimenteel en innovatief drama van de Zwitserse tweelingbroers Ramon en Silvan Zürcher over een jonge vrouw die gaat verhuizen en afscheid neemt van haar huisgenote.

Tijden & Tickets
Huisgenote Mara helpt Lisa te verhuizen, maar terwijl ze vrolijk in de weer lijken met het slepen met dozen en schilderen van muren, zindert het onder de oppervlakte. Mara trekt een spoor van kleine catastrofes door het nieuwe appartement van Lisa. Er worden geheime glimlachjes uitgewisseld en de onderlinge gesprekken nemen vervreemdende wendingen. De vrouwen zeggen dingen die je normaal alleen maar denkt of droomt.

De Zwitserse filmmakers Ramon en Silvan Zürcher hebben een volkomen eigen, poëtische filmtaal ontwikkeld, waarin het innerlijk leven van de personages centraal staat en de kijker zelf op zoek moet naar de betekenis van de meeste scènes. Binnen de krappe, benauwde ruimte van een appartement zoeken de Zürchers naar filmische manieren om het over gevoelens van jaloezie en verraad te hebben. Het scenario van de film is bedrieglijk eenvoudig, maar achter de oppervlakte gaan talloze vragen schuil: wat is de precieze aard van de relatie van Lisa en Mara? Waarom lijkt het wel alsof achter elke blik die de personages uitwisselen een roofzuchtige honger schuilgaat? (mv)

Ramon & Silvan Zürcher, Zwitserland, 2021, 99 min. Duits gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Henriette Confurius, Liliane Amuat, Ursina Lardi, Flurin Giger, André Hennicke.
Das M dchen und die Spinne ps 1 jpg sd low 611e09ae0c6d2