Play

Das Leben Der Anderen

In de aanloop naar de première van Werk Ohne Autor (release: 24 januari) – zijn nieuwe epos over de recente Duitse geschiedenis – vertoont Lumière opnieuw de succesvolle debuutfilm van Florian Henckel von Donnersmarck.

Tijden & Tickets

Het is 1984. In de DDR gaat het volk gebukt onder het regime van het Ministerium für Staatssicherheit (Stasi), de Oost-Duitse geheime politie die één doel heeft: alles te weten komen. Toneelschrijver Georg Dreyman en zijn geliefde, de actrice Christa-Maria Sieland, zijn populaire sterren in de DDR. Zij worden door Stasi-kapitein Gerd Wiesler dag en nacht gadegeslagen. Wiesler is plichtsgetrouw aan zijn taak begonnen, maar hoe meer hij over hun leven te weten komt, hoe meer moeite hij heeft om afstand te bewaren. Hij luistert naar de muziek waar Dreyman van houdt, bemint in gedachten Christa-Maria en voelt zich ongelukkig als de geliefden ruzie hebben.

Loyaliteit is een belangrijk thema in DAS LEBEN DER ANDEREN. Die van Wiesler tegenover de staat en zijn werkgever begint barsten te vertonen wanneer hij wordt geconfronteerd met het schaamteloze opportunisme van zijn meerderen. De loyaliteit van Dreyman aan zijn intellectuele vriendenclub botst met zijn geloof in het socialisme. En de loyaliteit tussen de geliefden wordt op de proef gesteld door angst en ambities. DAS LEBEN DER ANDEREN was in 2007 een groot kassucces in de Nederlandse filmtheaters en won de Oscar voor beste buitenlandse film.

Von Donnersmarck, Duitsland, 2007, 137 min. Duits gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Ulrich Mühe, Martina Gedeck, Sebastian Koch, Ulrich Tukur, Thomas Tieme.