Das Cabinet Des Dr. Caligari

Expressionistische horrorklassieker van Robert Wiene over een hypnotiseur die met zijn hulpje Cesare een rol lijkt te spelen in een reeks moorden in het dorpje Holstenwall.

Tijden & Tickets

Francis bezoekt met zijn vriend Alan een kermis. Hier ontmoet hij de geheimzinnige Doktor Caligari die beweert dat zijn door hem gehypnotiseerde assistent Cesare elke vraag die hem gesteld wordt kan beantwoorden. Alan vraagt aan Cesare hoelang hij nog te leven heeft. Cesare vertelt hem dat hij ’s ochtends dood zal zijn, een voorspelling die uitkomt. Na de dood van zijn vriend besluit Francis op onderzoek uit te gaan.

DAS CABINET DES DR. CALIGARI is een hoogtepunt in het Duits expressionisme, een filmstroming uit de jaren twintig van de vorige eeuw. In deze films wordt de psyche van de protagonist weerspiegeld in de fysieke wereld. De thematiek van de films was vaak duister en de films vielen op door hun visuele stijl, met een sterk contrast tussen licht en donker en dreigende schaduwen die in het geval van deze film direct op de decors werden geschilderd. Acteurs speelden in een zeer fysieke stijl, met grote dramatische gebaren. Producent Erich Pommer beoogde Fritz Lang als regisseur, maar omdat die niet beschikbaar was, werd de regieklus aan Robert Wiene gegeven.

Dit is een film uit de collectie van de Friedrich-Wilhelm-Murnau-Stiftung (www.murnau-stiftung.de) in Wiesbaden.

Robert Wiene, Duitsland, 1920, 76 min. , zonder ondertiteling. Met Werner Krauss, Conrad Veidt, Friedrich Feher, Lil Dagover, Hans Heinrich von Twardowski..