Damnation - Engels ondertiteld

Existentiële film noir van Béla Tarr (Sátántangó, The Turin Horse) over een haveloze man die in een troosteloos Hongaars stadje achter een nachtclubzangeres aan zit.

Tijden & Tickets

Karrer leeft sinds zijn ontslag een teruggetrokken bestaan in een grauw industriestadje op het Hongaarse platteland. Zijn avonden brengt hij door in de Titanic Bar: daar staart hij verliefd naar de zangeres. Zonder resultaat, de vrouw is al getrouwd.

Aldus de korte synopsis van DAMNATION. Maar Béla Tarr is een filmmaker die zich weinig gelegen laat liggen aan de wetten van de verhalende cinema. Het verhaal speelt in zijn films een ondergeschikte rol. Het zijn de zwart-wit beelden van regen, modder en huilende honden, en de begeleidende muziek die het werk doen in deze parabel over de menselijke conditie.

DAMNATION (1988) behoort met SÁTÁNTANGÓ (1994) en WERCKMEISTER HARMÓNIÁK (2000) tot een trilogie die tot stand kwam in samenwerking met de Hongaarse romanschrijver László Krasznahorkai. Alle drie de films zijn op te vatten als commentaar op de kwetsbaarheid van de menselijke beschaving. Er blijkt weinig nodig om het dierlijke in de mens naar boven te laten komen en de onderlinge solidariteit in een besloten gemeenschap teniet te doen.

Béla Tarr, Hongarije, 1988, 116 min. Hongaars gesproken, Engels ondertiteld. Met Miklós Székely B., Vali Kerekes, Gyula Pauer, György Cserhalmi, Hédi Temessy.