Play

Dalva

Verpletterende debuutfilm over de twaalfjarige Dalva die ontdekt dat de liefde die ze met haar vader deelde niet was wat ze dacht, en moet leren weer kind te worden.

Tijden & Tickets

Daar is er weer een, een nieuw voorbeeld in de groeiende rij van ijzersterke Belgisch-Waalse films over een pijnlijk maatschappelijk thema. De wereld van Dalva stort ineen als haar vader wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf wegens kindermisbruik. De twee hadden een relatie als in een huwelijk en haar vader hield Dalva verborgen voor de buitenwereld. In het opvangtehuis waar ze terecht komt, verzet Dalva zich aanvankelijk hevig. ‘Ik ben geen kind, maar een vrouw’. Onder invloed van haar kamergenote Samia en de no-nonsense begeleider Jayden beseft Dalva gaandeweg dat ze met een ander trauma moet afrekenen dan dat over de breuk met haar vader.

Regisseur Emmanuelle Nicot deed zelf onderzoek in een tehuis voor kinderen uit schadelijke gezinssituaties. Hoewel haar film genoeg uiterst schrijnende momenten kent, ligt de nadruk op het herstel van Dalva. Hoofdrolspeelster Zelda Samson is fantastisch als het rebelse slachtoffer en de camera zit haar dicht op de huid. Winnaar van de Publieksprijs op het recente IFFR. (jc)

Emmanuelle Nicot, België, Frankrijk, 2022, 87 min. Frans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Zelda Samson, Fanta Guirassy, Alexis Manenti, Marie Denarnaud..