Play

Daisies + introductie en discussie - Engels ondertiteld

Digitaal gerestaureerde klassieker uit de Tsjechische nouvelle vague over twee verveelde meisjes die de boel op stelten zetten.

N.B. Dit programma is in het Engels.
Tijden & Tickets

Chytilová was een pionier van de nouvelle vague in Tsjechoslowakije. In deze verfrissend radicale film houdt ze zich aan geen enkele filmwet of -regel. Het rebelse DAISIES uit 1966 volgt twee meisjes die zich vervelen en besluiten al stelend, liegend en onrust stokend door het leven te gaan. De communistische wou aanvankelijk de vertoning van de film om zijn ‘nihilistische’ teneur verbieden, maar zag zich onder druk van de jonge generatie gedwongen overstag te gaan. De Tsjechische autoriteiten legden Chytilová wel tot 1975 een werkverbod op.

Deze vertoning is deel van de serie Exploring Cinema - A World Tour, in samenwerking met United World College. Deze serie geeft je de mogelijkheid om opnieuw van geweldige filmwerken te genieten, maar nodigt je tevens uit tot een diepere analyse van het medium. Elke film begint met een introductie van 10 minuten en eindigt met een geleide discussie van 30 minuten, mogelijk gemaakt door experts, filmstudenten, docenten, professionals.

Tijdschema:
18.45 - Deuren open
19.00 - Start introductie
19.15 - Start film
20.30 - Start nagesprek
21.00 - Einde

Vera Chytilová, Tsjechië, 1966, 74 min. Tsjechisch gesproken, Engels ondertiteld. Met Ivana Karbanová, Jitka Cerhová, Marie Cesková, Jirina Myskova, Marcela Brezinová.
Poster daisies semikrasky eye filmmuseum 6124dd7d2c591