Dag van de Korte Film 2022

Op de kortste dag van het jaar vieren we jaarlijks de Dag van de Korte Film met een speciaal compilatieprogramma met de beste Nederlandse korte films van het voorbije jaar.

NB: De films in dit programma worden getoond met Engelse ondertiteling.
Tijden & Tickets

De korte film is spannend, veelzijdig en heeft voor iedereen iets te bieden. Ook is het dé plek waar nieuw filmtalent zich aandient. Toch krijgt de korte film vaak weinig tijd op het witte doek. Om meer aandacht te geven aan korte films vieren we jaarlijks op 21 december de Dag van de Korte Film. In een uitgelezen compilatieprogramma zie je de beste korte films van eigen bodem, met onder meer de Gouden Kalf-winnaars IN FLOW OF WORDS en LA ULTIMA ASCENSIÓN.

Het programma:

Revelinho – Idriss Nabil (Nederland 2021, 12 min.)
De twaalfjarige Revelinho is bewonderaar en uitoefenaar van het levenslied. De posters van volkszanger Tommy Tijgers hangen aan de muur en als het even kan zingt hij over zaken die hij nog niet helemaal begrijpt. Als Revelinho opvangt dat zijn ouders uit elkaar gaan, zit er maar één ding op. Samen met zijn twee beste vrienden haalt hij alles uit de kast om met het levenslied zijn ouders weer bij elkaar te zingen.

Anahit – Laura Hermanides (Nederland 2022, 9 min.)
Als Imaani het zwembad binnenstapt, wordt ze geconfronteerd met de herinnering aan de aanranding die ze hier meemaakte. In een poging haar verleden achter zich te laten, moet ze haar trauma in de ogen kijken. Anahit, godin van vruchtbaarheid en heling, wijsheid en water, sterkt haar om via dans en beweging de confrontatie aan te gaan. Het zwembad, de kleedkamer en de douches vormen het toneel voor dit expressieve dansverhaal dat je niet onberoerd laat.

In Flow of Words – Eliane Esther Bots (Nederland 2021, 23 min.)
De verhalen van drie tolken van het Joegoslavië-tribunaal. Zij moesten choquerende getuigenissen van getuigen, slachtoffers en daders tolken, zonder ooit hun eigen emoties, gevoelens en persoonlijke geschiedenis te kunnen ventileren. In tegenstelling tot hun positie bij het tribunaal, plaatst deze film hun stemmen en ervaringen centraal.
Winnaar Gouden Kalf voor Beste Korte Documentaire.

La Última Ascensión – Kevin Osepa (Nederland 2022, 24 min.)
Als jonge visser op Curaçao is het voor Rowin lastig om zijn hoofd boven water te houden, tot hij op een dag een wonderlijke ontmoeting heeft met een geheimzinnige figuur. Het begint Rowin te dagen dat hij door diens aanwezigheid meer vis vangt. Naarmate de twee elkaar beter leren kennen, durft Rowin zich open te stellen voor zijn verleden en leert hij zijn toekomst te omarmen. Regisseur Kevin Osepa werpt met deze film een nieuw licht op thema’s als post-kolonialisme en de Afro-Caribische identiteit. Winnaar Gouden Kalf voor Beste Korte Film.

Het Kamp – Philip Huff (Nederland 2022, 18 min.)
De dertigjarige Robin vertrekt vanuit de stad om enkele dagen op houthakkerskamp te gaan. Maar is het een houthakkerskamp of een mannenkamp? Robin wordt gezien als een indringer, en ontkomt na de aanvankelijke verwarring en verontwaardiging niet aan sterke staaltjes mansplaining, getreiter en ronduit seksistische kampvuurgrappen. Net zolang totdat de boel explodeert. Na al dat incasseren kan Robin niet anders dan het zwijgen verbreken. Gebaseerd op een kort verhaal van Maartje Wortel.

It’s Nice in Here – Robert-Jonathan Koeyers (Nederland 2022, 16 min.)
Een fragmentarisch portret van een persoon, een moment, en een plaats, gezien door de gekleurde en subjectieve herinneringen van een jong meisje, Imani, en een politieagent, David. Beiden hebben totaal verschillende herinneringen aan hetzelfde noodlottige moment dat plaatsvond in een buurtwinkel en dat hun leven voor altijd veranderde. IT’S NICE IN HERE ging in wereldpremière tijdens de Semaine de la Critique in Cannes.

, Nederland, 102 min. Nederlands gesproken, Engels ondertiteld.