Play

Délicieux

Smakelijke, onderhoudende Franse kostuumfilm over het ontstaan – aan de vooravond van de Franse Revolutie – van het allereerste Franse restaurant.

Tijden & Tickets

Pierre is een fantastische kok aan hof van de hertog van Chamfort. Een gewaagd experiment met een gerechtje wordt echter niet gepikt door de verveelde edelen en hij wordt ontslagen. Boos en verongelijkt vertrekt hij naar het platteland, waar hij de langskomende reizigers alleen nog een kop simpele soep met wat brood voorschotelt. Op een dag komt een vrouw langs, die hem vraagt haar te leren koken. Hoewel hij daar helemaal geen trek in heeft, houdt ze vol. Vervolgens leert hij haar het echte werk. Hij weet echter niet dat zij een verborgen agenda heeft die zijn voormalige werkgever betreft. Intussen wordt het eerste restaurant een feit. Als hij de ware redenen van haar komst in de gaten krijgt, steken zij de koppen samen.

Bij dit niet zo waarheidsgetrouwe, maar prachtige verhaal loopt het water in je mond. De kok wil innoveren, net zoals het volk de maatschappij probeert te veranderen. Ook al wil de gevestigde adel daar niets van weten, de sociale en culinaire revoluties zijn niet meer te stoppen. (av)

Éric Besnard, Frankrijk, België, 2021, 112 min. Frans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Grégory Gadebois, Isabelle Carré, Benjamin Lavernhe, Lorenzo Lefèbre, Christian Bouillette.