Play

Cunningham

Documentaire over de legendarische Amerikaanse choreograaf en danser Merce Cunningham. Regisseur Alla Kovgan combineert de filosofie en het levensverhaal van Cunningham tot een oogstrelende tocht door zijn creatieve brein.

Tijden & Tickets

CUNNINGHAM zien vanaf je eigen bank? Je kunt deze film thuis bekijken via Picl.

Hoe werkt het?

1. Klik op deze link
2. Reken af (via iDEAL, Creditcard, Paypal of Apple Pay).
3. Start de film, die 48 uur te bekijken is.
Hij wilde geen avant-gardist genoemd worden, maar gewoon “danser”. De interpretatie ervan liet hij aan de toeschouwer, voor hem was dansen een kwestie van “mensen die op verschillende manieren bewegen”. Ook wilde hij verschillende kunstvormen in een nieuwe context plaatsen, in nauwe samenwerking met mensen als componist John Cage en kunstenaars Robert Rauschenberg en Andy Warhol, die beide aan de wieg stonden van de Amerikaanse popart-beweging.

Cunninghams radicale opvattingen en intense nieuwsgierigheid en de daaruit voortvloeiende zoektocht worden in deze documentaire op inventieve wijze in woord en beeld gevat. Monologen van en interviews met Cunningham en de mensen met wie hij werkte begeleiden een eclectische montage van archiefbeelden en dansfragmenten. Veelvuldig is ook modern componist John Cage te zien en te horen, in wie Cunningham niet alleen professioneel een zielsverwant had gevonden, maar ook de liefde van zijn leven.

Alla Kovgan, VS, Frankrijk, Duitsland, 2019, 93 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld.