Play

Cryptozoo

Psychedelische animatiethriller over de strijd van een dierenarts om een groep magische wezens uit de handen van het militair-industrieel complex te houden.

Tijden & Tickets

Nee, geen film over Crypto geld, maar over een Crypto dierentuin. En wat voor een film. Ben bereid om je onder te laten gaan in een parallelle wereld. Dierenarts Lauren Gray heeft een missie. We bevinden ons in Californië, 1970. Terwijl de wereld om haar heen – de hippies – zich emancipeert en afkeert tegen de regering en de oorlog in Vietnam is zij op zoek maar magische wezens voor haar ‘Crytozoo’ een dierenopvang voor vreemde wezens. Om hen beschermen en tegelijkertijd de wereld te laten ontdekken wat normaal is. Op haar zoektocht is naar het meest fascinerende wezen voor de opvang – de Baku, een dromen eter, een kruising tussen een varken en een baby olifant – komt het leger haar op het spoor. Zij zien wel iets in dit magische wezen om in te zetten als wapen in hun strijd.

De animatie – surreëel en visueel creatief zonder toe te geven aan de traditionele wetten van perspectief, kleur en vorm – is een uitnodiging om mee te gaan op deze vreemde, choquerende, hier en daar gewelddadige, maar ook geestige trip. En dat zonder er iets voor te gebruiken. De film raakt thema’s als exploitatie en tart de grenzen van helden en antihelden, en uiteindelijk de vraag of opsluiting een manier is om te beschermen tegen boze angstige blikken van de ‘normale wereld’ en de jagers. De film is ontstaan terwijl Obama nog president was, casting in de Trump tijd en afgemaakt gedurende de pandemie. Een metafoor, want zonder dromen is er geen toekomst. Een van de meest eigenzinnige films die je kunt zien dit jaar. (ej)

Winner van de Innovation Award at Sundance FF

Dash Shaw, VS, 2021, 95 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Lake Bell, Michael Cera, Zoe Kazan, Peter Stormare, Alex Krpovsky, Angeliki Papoulia, Thomas Jay Ryan, Grace Zabriskie, Louisa Krause.
Cryptozoo ps 1 jpg sd low 615447f9018a6