Play

Crime + Punishment

Spannende en onthullende klokkenluidersdocumentaire, waarin twaalf dappere politieagenten van de New York Police Department de krachten bundelen en het opnemen tegen hun bazen.

Movies That Matter
Randprogramma in Engels
Tijden & Tickets

Hoewel het halen van arrestatiequota in 2010 werd verboden, is het binnen het NYPD nog steeds de norm dat politieagenten voldoen aan het binnenhalen van ‘voldoende’ arrestaties. Het gevolg is dat agenten zich schuldig maken aan het arresteren van allerlei onschuldige mensen, vaak in combinatie met etnisch profileren en geweld. Wie niet meewerkt dreigt zijn baan te verliezen.
Twaalf agenten stellen alles in de waagschaal om de misstanden binnen het departement aan het licht te brengen. Dat gaat ze natuurlijk niet makkelijk af. Ze worden dwarsgezeten en gepest, en promoties blijven uit. Toch zetten ze door en lukt het ze om aandacht te krijgen voor hun zaak. Uiteindelijk komt er een corruptieschandaal binnen de politie aan het licht en worden drie hooggeplaatste functionarissen gearresteerd. Maar daarmee is de strijd voor de klokkenluiders nog niet gestreden.

Stephanie Blom, leraar Recht aan de Universiteit van Maastricht, is aanwezig voor een korte lezing en aansluitend een discussie met het publiek. Zij gaat dieper in op racisme, etnisch profileren en het gebrek aan bescherming van klokkenluiders in het Nederlandse politiecorps (voertaal: Engels).

Programma:

19.30u Start film
21.30u Korte lezing en discussie o.l.v. Stephanie Blom
22.00u Einde

Stephen Maing, VS, 2018, 112 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld.