Play

Crash

Amorele schandaalfilm van David Cronenberg (A History of Violence) over een groep mensen die seksuele lust ontlenen aan auto-ongelukken en de daarbij veroorzaakte verwondingen. De controversiële film naar de roman van J.G. Ballard is opnieuw te bewonderen in een geheel gerestaureerde 4K-versie.

Tijden & Tickets

Reclameman James Ballard en zijn vrouw Catherine leiden een leven vol vluchtige seksuele ontmoetingen. Ze zijn altijd op zoek naar nieuwe seksuele prikkels. Na een bijna fatale botsing met de auto van dr. Helen Remington ontdekt James de perverse genoegens van verwrongen staal. Wanneer hij Helen opnieuw ontmoet, leidt de gemeenschappelijke ervaring tot een seksuele relatie. Ze komen in contact met Vaughan, een sinistere wetenschapper en de drijvende kracht achter een groep mensen die zich bezighoudt met het naspelen van beroemde auto-ongelukken. Zo worden ze meegesleurd in een wereld van gevaar, seks en dood.

David Cronenberg verkent in CRASH – een verfilming van de onverfilmbaar geachte roman van J.G. Ballard – het menselijk lichaam en hoe het reageert op heftige prikkels. De film baadt in blauwe en paarse kleuren waardoor een futuristische sfeer wordt opgeroepen die eerder verontrustend en luguber is dan opwindend. Bij de wereldpremière tijdens het filmfestival in Cannes liepen de reacties uiteen van ‘rotzooi’ tot ‘een meesterwerk dat zijn tijd vooruit is’. Cronenbergs waagstuk werd door de jury onder leiding van Francis Ford Coppola onderscheiden met de Speciale Juryprijs vanwege zijn ‘moed, durf en originaliteit.’

David Cronenberg, Canada, 1996, 100 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met James Spader, Elias Koteas, Holly Hunter, Deborah Kara Unger, Rosanna Arquette.