Play

Cracking The Frame Presents - The Seasons in Quincy: Four Portraits of John Berger

Cracking the Frame is een filmprogramma met een selectie van veelgeprezen kunstfilms en films over hedendaagse kunstenaars, filmmakers en schrijvers. Lumière vertoont deze maand uit de Cracking the Frame-reeks een documentaire over John Berger.

N.B: Deze film is Engels gesproken, niet ondertiteld.
Tijden & Tickets

Vaak werd hij beschouwd als de laatste Renaissancemens – de geëngageerde Britse schrijver, kunstcriticus en kunstenaar John Berger (1926 - 2017), een man die zijn scherpzinnige ideeën koppelde aan een enorme eruditie.

Veel waardering oogstte hij met zijn boek WAYS OF SEEING (in het Nederlands verschenen als ANDERS ZIEN), waarin hij verborgen ideologieën blootlegde in de Westerse kunst en esthetica. Dit ‘kritisch kijken’ wist hij te populariseren dankzij de gelijknamige BBC-documentaireserie.
In THE SEASONS IN QUINCY: FOUR PORTRAITS OF JOHN BERGER, waaraan vijf jaar is gewerkt, worden in vier portretten de verschillende facetten van zijn leven in beeld gebracht. De makers zijn vier goede vrienden van Berger: filmproducent Colin MacCabe, actrice Tilda Swinton, en filmmakers Bartek Dziadosz en Christopher Roth. In de film speelt het wisselen der seizoenen in Quincy, een gehucht in de Franse Alpen waar Berger lange tijd woonde, een belangrijke rol.

Christopher Roth, Bartek Dziadosz & Tilda Swinton, VK, 2016, 90 min. Engels gesproken, zonder ondertiteling.