Play

Cow + inleiding en discussie

Fictieregisseur Andrea Arnold (American Honey, Big Little Lies, Fish Tank) maakt haar documentairedebuut met deze ontroerende registratie van het leven van een melkkoe.

Deze film is Engels gesproken en niet ondertiteld, maar bevat nauwelijks dialoog.
Tijden & Tickets

Luma is nog maar net bevallen. De vruchtzak bungelt nog leeg tussen haar poten. Maar hop, daar gaat ze alweer de melkmachine in. Ondertussen geeft de boer haar jonge kalf, buiten haar zicht, melk uit een fles.

Net als Victor Kossakovsky’s varkensdocumentaire GUNDA maakt COW op zachte wijze een krachtig statement. De camera zit zo dicht op de koeienhuid dat Luma de cameravrouw af en toe ondersteboven loopt. Het resultaat is intens ontroerend. Het is niet de mens die hier de slechterik is, maar het systeem. Arnold benadrukt dat wat hier als een object door een afstompende routine wordt gejaagd een levend wezen is. Een wezen dat haar pasgeboren kalveren liefdevol schoonlikt. Dat geliefkoosd wordt door een stier. Dat in een weiland kan genieten van de zonsondergang. En dat je via de camera aankijkt en contact maakt. Haar ogen zijn onvergetelijk.

Pim Martens, professor in de duurzame ontwikkeling aan de Universiteit van Maastricht, zal de documentaire introduceren door COW in een brede context van duurzaamheid, dierenwelzijn en de relatie tussen mens en dier te plaatsen. Na vertoning zal hij een discussie leiden (taal: Engels).

Tijdsschema:
19.15 Deuren open
19.30 Start introductie
19.45 Start documentaire
21.20 Start nagesprek
21.45 Einde programma

Andrea Arnold, VK, 2021, 94 min. Engels gesproken, zonder ondertiteling.