Play

Corsage

Eigenzinnig kostuumdrama met Vicky Krieps in de rol van de legendarische Oostenrijkse keizerin Sissi, op een cruciaal moment dat de publieke opinie zich tegen haar dreigt te keren.

Tijden & Tickets

Wenen, 1877. Sissi wordt veertig en is gefrustreerd. Haar veelgeprezen schoonheid is tanende. Ze geniet aanzien in hogere kringen, maar staat ook bloot aan geruchten. Als keizerin is ze machteloos. Haar rest niets anders dan te accepteren dat zij niet meer is dan een decorstuk.

De hedendaagse films en series over Sissi staan in fel contrast met de zoetsappige trilogie uit de jaren vijftig. Weg is de romantiek. In CORSAGE ligt de focus nadrukkelijk op de gouden kooi waarin Sissi gevangen zit en de verwachtingen van anderen waaraan ze moet voldoen. Kreutzer toont ons hoe Sissi zowel letterlijk als figuurlijk gevangen zit in een keurslijf waaruit geen ontsnappen mogelijk is, een metafoor voor hoe het – ook nu nog – vaak een nadeel is om een vrouw te zijn. Vicky Krieps werd tijdens het filmfestival van Cannes gelauwerd met de prijs voor beste actrice in het Un Certain Regard-programma. (ms)

Marie Kreutzer, Oostenrijk, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, 2022, 115 min. Engels, Frans, Duits & Hongaars gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Vicky Krieps, Colin Morgan, Finnegan Oldfield, Aaron Friesz, Katharina Lorenz, Alma Hasun.
Doorlezer

"Kreutzer creëert een tijdloze ruimte en het is daardoor ook een film die gaat over het nu. De roddelaars van het Oostenrijks-Hongaarse hof verschillen niet zo veel van de moddergooiers op sociale media. Corsage reflecteert op hoe vrouwen kunnen vastdraaien in het beeld dat anderen van hen hebben." De filmkrant over CORSAGE.

Corsage ps 1 jpg sd low 62d7c1d1b9771