Play

Corpus Christi

Aangrijpend Pools drama over een twintigjarige jeugddelinquent die per abuis voor een priester wordt aangezien. Hij besluit het spel mee te spelen.

Tijden & Tickets
Daniel heeft een strafblad en in de Poolse samenleving staat hij daardoor buitenspel. Tijdens een werkverlof op een houtzagerij belandt hij in de lokale kapel, waar hij per ongeluk wordt aangezien voor een jonge priester – die men op dat moment goed kan gebruiken. Als geestelijke betreedt Daniel, aanvankelijk huiverig, de kansel. Tot hij ontdekt dat hij charismatisch is en werkelijk iets kan betekenen voor deze getraumatiseerde geloofsgemeenschap. Steeds zelfverzekerder besluit de kersverse, onorthodoxe priester de dorpelingen te helpen. Ondertussen worstelt Daniel heimelijk met zijn eigen demonen en de angst dat zijn gewelddadige, criminele verleden hem alsnog in komt halen.


CORPUS CHRISTI is gebaseerd op een recente trend in Polen waarbij burgers – al dan niet met een échte roeping – zich in afgelegen dorpjes voordoen als priester. De film, die tijdens een bijprogramma van het filmfestival in Venetië in première ging, was dé grootste verrassing op de shortlist van vijf films voor de Oscar voor beste internationale film.

Jan Komasa, Polen, 2019, 115 min. Pools gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Bartosz Bielenia, Aleksandra Konieczna, Eliza Rycembel, Tomasz Zietek, Barbara Kurzaj.