Play

Copenhagen Does Not Exist

Deense psychologische thriller over een man die zich – nadat zijn vriendin spoorloos is verdwenen – opsluit in een leeg appartement voor een verhoor door zijn schoonvader.

Tijden & Tickets

Deense psychologische thriller over een man die – nadat zijn vriendin spoorloos is verdwenen – wordt opgesloten in een leeg appartement voor een verhoor door zijn schoonvader.

Wat een ijzersterk scenario in de handen van een begenadigd regisseur al niet vermag. De premisse: Ida is verdwenen, al maanden. Haar vader Porath en haar broer Viktor nemen haar vriendje Sander mee voor een verhoor. En vertellen doet hij: hoe het allemaal begon, daar in hun woning in het centrum van Kopenhagen. Het wordt al snel duidelijk dat de twee geliefden al lang voor haar verdwijning hadden gekozen voor een onconventioneel leven: afgesloten van de wereld, geïsoleerd midden in de grote stad.

De cinematografie – kalm en ingetogen – en het prachtige acteerwerk versterken het verhaal, dat gebaseerd is op de roman SANDER van Terje Holtet Larsen. Het scenario kwam voor rekening van Eskil Vogt, die ook het scenario schreef voor THE WORST PERSON IN THE WORLD.

Wat een psychologische thriller lijkt aan de buitenkant, is uiteindelijk meer. Gaandeweg leren we Ida kennen en ook haar relatie met Sander, aan de hand van zijn herinneringen. Maar hoe accuraat zijn die, wat is echt en wat is zijn perceptie van de werkelijkheid? Ook in het verbeelden van deze twijfel toont Skovbjerg zich een meester. (ej)

Martin Skovbjerg, Denemarken, 2023, 100 min. Deens gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Jonas Holst Schmidt, Angela Bundalovic, Zlatko Buric, Vilmer Trier Brogger..