Play

Collective

Explosieve documentaire over de gevolgen van een brand in een nachtclub in Boekarest, die het gezicht toont van de corruptie die Roemenië aantast.

Tijden & Tickets

Op 30 oktober 2015 brak er in nachtclub Colectiv in Boekarest een grote brand uit. Het werd een van de grootste rampen uit de recente Roemeense geschiedenis, met aanvankelijk 27 doden en 180 gewonden. Binnen enkele dagen braken felle protesten uit, die leidden tot het aftreden van de sociaaldemocratische regering.


Vanaf het moment waarop bekend wordt dat 37 van de gewonden zijn gestorven aan bacteriële infecties in lokale ziekenhuizen, volgt regisseur Alexander Nanau een aantal hoofdrolspelers in de nasleep van de ramp. Hij spreekt met journalisten van een nationale krant, die ontdekken dat de ziekenhuizen sterk verdunde desinfectantia gebruikten. Tevens verschijnen de minister van Volksgezondheid en de slachtoffers van een corrupt zorgsysteem voor zijn camera. Nanau schuwt sensatie en houdt zich afzijdig van al te grote emoties die het verhaal omringen. Desalniettemin toont hij nauwgezet en op indringende wijze het gezicht van de corruptie die zijn land aantast. COLLECTIVE behoorde tot de publieksfavorieten van het voorbij IDFA.

Alexander Nanau, Roemenië, Luxemburg, 2019, 109 min. Roemeens & Engels gesproken, Nederlands ondertiteld.
Collective Ps 1 Jpg Sd Low 9026 1583750354