Play

Colette

Biopic over een van de meest bekende vrouwelijke Franse auteurs uit de vorige eeuw: Sidonie-Gabrielle Colette. Ze was een pionier in het streven naar gelijke rechten voor vrouwen en werd in 1948 genomineerd voor de Nobelprijs voor literatuur. Met Keira Knightley in de hoofdrol.

Tijden & Tickets

Het leven van Colette verandert in één klap als ze het platteland verruilt voor Parijs door haar huwelijk met de beroemde schrijver Henri ‘Willy’ Gauthier-Villars. Willy blijkt een onverzadigbare honger te hebben naar het leven in de Parijse salons en de vrouwen die daarin verkeren. Als hij het geld dat hij nodig heeft om zijn ghostwriters te betalen niet meer bij elkaar kan krijgen, moet Colette hun rol overnemen. De door haar geschreven romans – gepubliceerd onder de naam van haar man – zijn een succes. Uiteindelijk lukt het Colette om een boek onder haar eigen naam te publiceren, waarmee ze de eerste vrouwelijke schrijfster van Frankrijk wordt.

Colette zou uiteindelijk uitgroeien een icoon. Ze was een pionier in het streven naar gelijke rechten voor vrouwen en werd in 1948 genomineerd voor de Nobelprijs voor literatuur. (ms)

Wash Westmoreland, VS, VK, 2018, 111 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Keira Knightley, Eleanor Tomlison, Dominic West, Aiysha Hart, Fiona Shaw.