Coffee and Cigarettes

Elf komische, veelal geïmproviseerde sketches waarin bekende acteurs uit Jarmusch’ films elkaar ontmoeten in een café, en genieten van koffie en sigaretten.

Klassieker
Tijden & Tickets

Elvis is niet dood! Hij verwisselde van plaats met zijn tweelingbroer en leeft er nog lekker op los. Althans, dat beweert een ober in COFFEE AND CIGARETTES, een film waarin er onder het genot van een bakkie pleur en nicotine lekker op los gebazeld wordt over van alles en nog wat. Het idee voor deze film ontstond in 1986, toen Jim Jarmusch een korte improvisatie van de komieken Roberto Benigni en Steven Wright opnam. Over een periode van ongeveer vijftien jaar maakte Jarmusch met bevriende acteurs en muzikanten meer van dat soort korte films, en in 2003 bundelde hij elf korte films tot deze vermakelijke lappendeken van door cafeïne en nicotine gevoede gesprekken. Jarmusch speelde daarbij vaak handig in op het publieke imago van de sterren die hij voor zijn camera vroeg. De grootste verrassing van de film is de episode met een dubbelrol van Cate Blanchett, die zowel een gevierde actrice speelt, als haar minder succesvolle nicht. In de eindafrekening misschien niet meer dan een tussendoortje in het oeuvre van Jarmusch, maar wel een lekker tussendoortje.

Jim Jarmusch, VS, 2003, 95 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Roberto Benigni, Steve Buscemi, Iggy Pop, Tom Waits, Alfred Molina, Cate Blanchett, Bill Murray, Jack & Meg White..