Play

Close

Teder en aangrijpend drama van Lukas Dhont (Girl) over twee onafscheidelijke vrienden die door een ogenschijnlijk onschuldige gebeurtenis uit elkaar worden gedreven.

Tijden & Tickets

Lukas Dhont volgt zijn bekroonde debuut GIRL op met een delicaat verhaal over de hechte vriendschap tussen twee dertienjarige jongens. We leren Léo en Rémi kennen tijdens een zomerdag op het Belgische platteland: badend in goudgeel licht scheuren ze op hun fietsen door de bloemenvelden. Dan begint echter een nieuw schooljaar. Als enkele klasgenoten lacherige opmerkingen maken over hun innige vriendschap, zorgt dat vooral bij Léo voor onzekerheid. 

Met zijn debuutfilm GIRL (2018), over een jonge transgender ballerina, gaf Lukas Dhont een gouden visitekaartje af. Opvolger CLOSE blijkt al net zo hypnotiserend mooi, intiem en ontroerend. Het is een zintuiglijke, lyrische film die je de fragiele leefwereld van onzekere tienerjongens in trekt, met levensecht acteerwerk van een piepjonge cast. De film ging in wereldpremière tijdens het filmfestival in Cannes 2022, waar de film werd bekroond met de Grote Prijs van de Jury.

Lukas Dhont, België, Nederland, Frankrijk, 2022, 105 min. Nederlands & Frans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Eden Dambrine, Gustav De Waele, Émilie Dequenne, Léa Drucker, Léon Bataille.
Doorlezer

„Die jongens die tussen de bloembedden rennen, dat is mijn jeugd. Ik ben opgegroeid op het Vlaamse platteland. Maar het belangrijkst was een Amerikaans onderzoek dat ik las, onder 150 jongens tussen hun 13de en 18de. Op hun 13de praten ze over vriendschap alsof het een liefdesrelatie is, met enorme tederheid en een groot emotioneel vocabulaire. Maar op hun 15de, 16de jaar is er meer afstand, ze durven niet meer zo emotioneel over hun vrienden te spreken.

„Toen ik dat las, herinnerde me mijn eigen schrik voor intimiteit toen mijn lichaam veranderde, ik zaken seksueel ging interpreteren. Dat ik daardoor vrienden op afstand ging zetten. Dat leek mij toen heel persoonlijk, het bleek heel universeel te zijn.” Lukas Dhont over het thema van CLOSE in een interview met NRC.