Play

Clean

Inspirerende documentaire over een transgendervrouw die met haar schoonmaakbedrijf werkt op plaatsen delict, zelfmoordlocaties en huizen van mensen met een verzamelstoornis.

Tijden & Tickets

CLEAN blikt terug op het leven van Sandra Pankhurst, die inmiddels de zestig gepasseerd is. Haar leven is een aaneenschakeling van heftige periodes geweest: adoptie, ernstig misbruik door haar adoptieouders en een stukgelopen huwelijk. In de jaren tachtig komt ze uit de kast als transgendervrouw en gaat werken als draq queen en sekswerker, ondertussen vechtend tegen een alcohol- en drugsverslaving. Maar Sandra is vastberaden en krijgt haar leven toch weer op de rails. In de jaren negentig zet ze haar eigen schoonmaakbedrijf op. Het bedrijf is gespecialiseerd in het reinigen van plekken waar andere schoonmaakbedrijven vriendelijk voor bedanken, zoals zelfmoordlocaties en huizen van ‘hoarders’ (mensen met een verzamelstoornis), maar helpt ook mensen met een lichamelijke of een geestelijke beperking bij het schoonhouden van hun huis.

Sandra en haar team van ‘trauma cleaners’ doen hun moeilijke werk met respect en zonder te oordelen, en met kameraadschap en humor. Zo geven ze hun klanten weer hoop.

Op latere leeftijd wordt Sandra bekend door het succes van haar biografie, THE TRAUMA CLEANER. En dat is eigenlijk de kern van de film: hoe vind je de veerkracht om een trauma te verwerken en – letterlijk – op te ruimen? Want, zegt Sandra in de film: iedereen heeft een trauma. (bw)

Lachlan Mcleod, Australië, 2022, 92 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld.