Play

Claire’s Camera

Charmante en onderkoelde tragikomedie van de Zuid-Koreaanse filmauteur Hong Sang-soo over leven, liefde en de kracht van cinema.

Tijden & Tickets

Tijdens een zakenreis naar het filmfestival van Cannes wordt Manhee door haar werkgever Yanghye van oneerlijkheid beschuldigd en ontslagen. Gekrenkt dwaalt ze door de stad, zich afvragend wat ze in hemelsnaam verkeerd heeft gedaan. Bij toeval ontmoet ze de Française Claire. Zij neemt met haar Polaroid-camera een foto van Manhee. Samen vertrekken ze naar het café waar Manhee werd ontslagen. In een serie flashbacks wordt langzaam duidelijk waarom Manhee de woede van haar baas heeft opgewekt.

De Zuid-Koreaanse filmmaker Hong Sang-soo heeft er nooit een geheim van gemaakt dat Franse nouvelle vague-filmmakers als Éric Rohmer een belangrijke bron van inspiratie zijn voor zijn werk. Voor CLAIRE’S CAMERA werkte hij opnieuw (na IN ANOTHER COUNTRY uit 2012) samen met de Franse topactrice Isabelle Huppert. De film werd in sneltreinvaart geschreven en gedraaid tijdens het filmfestival in Cannes, maar Hong blijft ver uit de buurt van de glitter en glamour waarmee het festival zo vaak wordt geassocieerd. (mv)

Hong Sang-soo, Zuid-Korea, Frankrijk, 2017, 69 min. Frans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Isabelle Huppert, Kim Min-hee, Chang Mi-hee, Jung Jin-Young, Heesun Yoon.