Play

Chocolat

Semi-autobiografische debuutfilm van Claire Denis (Beau Travail) over een jonge Française die terugkeert naar de plek in Kameroen waar ze als klein meisje woonde. Digitaal gerestaureerd.

Klassieker
Tijden & Tickets

Misverstanden liggen voor de hand en dus waarschuwen we maar even vooraf: dit is niet het in Lumière destijds zo succesvolle romantische sprookje met Johnny Depp en Juliette Binoche, maar een vroegere film met dezelfde titel.

Voor haar debuutfilm baseerde Claire Denis zich op haar eigen jeugd, die ze gedeeltelijk in Afrika doorbracht als kind van een Franse koloniale bestuurder. We volgen France, een zevenjarig meisje wier vader als districtsgouverneur in Kameroen werkt en bijna nooit thuis is. Haar moeder is een beeldschone jonge vrouw die wegkwijnt in de villa van het gezin. Smachtend kijkt ze naar Protée, de zwarte huishouder. Wanneer een vliegtuigje crasht en de passagiers tijdelijk worden opgevangen in de villa, komt de ware aard van de verhouding tussen Afrikanen en de Franse kolonialen aan het licht.

Kenmerkend voor Denis is de subtiele aanpak van dit thema. Alle stijlkenmerken van haar latere films (L’INTRUS, 35 RHUMS) – strak gekadreerde beelden, een niet-lineaire verhaallijn, spaarzame dialogen – zijn in CHOCOLAT al zichtbaar. De film werd geselecteerd voor de competitie in Cannes, iets wat voor debuutfilms een zeldzaamheid is.

Claire Denis, Frankrijk, West-Duitsland, Kameroen, 1988, 105 min. Frans, Engels, Arabisch & Hausa gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Isaach De Bankolé, Mireille Perrier, Giulia Boschi, François Cluzet, Jean-Claude Adelin..