Play

Charlatan

Historisch drama over natuurgenezer Jan Mikolášek, die met zijn onorthodoxe behandelmethoden zowel het nazi- als het communistische regime wist in te palmen.

Tijden & Tickets
Intensief staren naar urine, tegen een felle bron van licht. En dan, mede op basis van intuïtie, een diagnose stellen. Met die vaardigheid bereikte Mikolášek een grote faam als natuurgenezer in Tsjecho-Slowakije in het midden van de twintigste eeuw. De film begint met het overlijden van president Antonín Zápotocký in 1957, tevens cliënt en beschermer van Mikolášek. De inmiddels rijk geworden natuurgenezer wordt gearresteerd door de communisten en komt samen met zijn loyale assistent en geheime liefde František voor de rechter. In flashbacks kijkt de film vervolgens terug op zijn leven.

Het gaat regisseuse Holland niet om de vraag of Mikolášek werkelijk zo begaafd was of juist een charlatan, maar om zijn psyche en motieven. Zo ontstaat een boeiend portret van een man met al zijn goede en duistere kanten. De hoofdpersoon wordt subliem vertolkt door de Tsjechische steracteur Ivan Trojan. Zijn zoon speelt zijn jonge versie. (jc)

Agnieszka Holland, Tsjechië, Polen, Ierland, Slowakije, 2020, 118 min. Tsjechisch & Duits gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Ivan Trojan, Josef Trojan, Juraj Loj, Jaroslava Pokorná, Jiri Cerný.