Play

Charcoal

Braziliaanse thriller met de nodige onderkoelde zwarte humor over een gezin dat het aanbod krijgt om de bedlegerige grootvader te vervangen door een wel heel speciaal soort huurder.

Tijden & Tickets

Op het platteland in een afgelegen Braziliaanse regio, woont een familie naast een houtskoolfabriek. Irene zorgt voor haar oude bedlegerige vader en voor Jean, de negenjarige zoon uit het liefdeloze huwelijk met Jairo, een seizoenarbeider van de fabriek. Ze hebben het niet breed en komen voor een duivels dilemma te staan als ze een lucratief aanbod krijgen om een mysterieuze gast te herbergen. De acceptatie van het aanbod heeft verstrekkende gevolgen.

Regisseur Carolina Markowicz groeide zelf op in de buurt van de filmlocatie. Daardoor voelt ze de onderhuidse spanning in een kleinburgerlijke setting zo goed aan. Een omgeving van roddel en achterklap, van mannen en vrouwen gevangen in liefdeloze huwelijken en de macht van kerk en politiek in een kleine gemeenschap. CHARCOAL is een geslaagde poging om te onderzoeken hoe geweld en hypocrisie in stand worden gehouden door tradities en politieke dogma’s. Thema’s die actueel zijn in het post-Bolsonaro tijdperk; een tijd waarin het land zich probeert te bevrijden van de gevolgen van een uiterst conservatief regime. Naast een familiedrama is CHARCOAL ook een kritische, politieke film geworden met aandacht voor grotere thema’s als armoede, macht en masculiniteit. Een geslaagd speelfilmdebuut van Markowicz na haar veelgeprezen korte film THE ORPHAN uit 2018. (ej)

Carolina Markowicz, Argentinië, Brazilië, 2023, 107 min. Portugees & Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Maeve Jinkings, César Bordón, Jean Costa, Camila Márdila, Romulo Braga.