Centaur - Engels ondertiteld

Een eenvoudige familieman in een Kirgizisch dorp steelt paarden van rijke mensen, niet om er geld mee te verdienen, maar vanuit liefde voor de oude mythes en gewoontes en de rol die de paarden daarin spelen.

Tijden & Tickets

Volgens een oud Kirgizisch spreekwoord zijn paarden de vleugels van de mens. De bescheiden bouwvakker Centaur (een centaur is in de Griekse mythologie half mens, half paard) neemt het letterlijk. Uit onvrede over de moderne tijd, waarin paarden handelswaar zijn geworden, steelt hij ze om ze ’s nachts te berijden op de weidse steppe, zonder zadel en met de armen wijd in de lucht. Als Centaur het paard van zijn broer steelt, komt hij in de problemen.

CENTAUR is een universeel verhaal over een man die moeite heeft met het verlies van oude tradities en de hechte gemeenschappen van weleer, zonder te vervallen in een clichématig pleidooi dat vroeger alles beter was. Met prachtige beelden levert de film commentaar op de huidige ontwikkelingen in Kirgizië, waarin de globalisering en opkomst van de islam een belangrijke rol spelen. (jc)

Aktan Arym Kubat, Kirgizië, Frankrijk, Duitsland, Nederland, 2017, 89 min. Kirgizisch gesproken, Engels ondertiteld. Met Aktam Arym Kubat, Nuraly Tursunkojoev, Zarema Asanalieva, Bolot Tentimyshov.