Play

Caught in the Net

Ontluisterende Tsjechische documentaire waarin drie actrices zich online voordoen als jonge meisjes. De stortvloed aan perverse communicatie is adembenemend.

Tijden & Tickets
Met bizarre percentages wordt in de opening van CAUGHT IN THE NET al duidelijk gemaakt dat online mishandeling van jonge meisjes een nationale ziekte is in Tsjechië. Om dit ook in de praktijk te bewijzen doen drie jong uitziende actrices, in drie perfect nagebootste meisjeskamers, zich voor als jonge meisjes. Daar chatten en skypen ze met volwassen mannen. Het blijft echter niet alleen bij praten; in de meeste gevallen blijkt dat de mannen veel meer willen zien. Ze delen foto’s van hun geslachtsdelen of links naar porno en vragen ‘de meisjes’ herhaaldelijk om zich te ontbloten. Zelfs chantagepraktijken worden de actrices niet bespaard.

De toon van de documentaire is duidelijk en laat weinig ruimte voor nuance: de 2458 mannen die de actrices lastig vallen zijn niets minder dan roofdieren. Zo onderstrepen ook een seksuoloog en een advocaat, die in één sessie al minstens acht strafbare feiten de revue ziet passeren. Bovenal is CAUGHT IN THE NET een urgente documentaire over de verleidingen en gevaren van de online wereld voor pubers omdat er perfect geschetst wordt hoe die micro-wereld, en ongelijke verhoudingen inherent aan die anonieme omgevingen, in elkaar steken.

Barbora Chalupová & Vít Klusák, Tsjechië, 2018, 100 min. Tsjechisch gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Sabina Dlouhá, Anezka Pithartová, Tereza Tezká.
Caught In The Net Ps 1 Jpg Sd Low Photo By Milan Jaro 10971 1612868615