Play

Carmen & Lola

Authentieke liefdesgeschiedenis over een verboden liefde in een Romagemeenschap in een buitenwijk van Madrid. Winnaar van twee Goya’s (de belangrijkste Spaanse filmprijzen).

Tijden & Tickets

Het lijkt alsof Carmen weinig keus heeft: ze is voorbestemd om te trouwen, kinderen te krijgen en zich te wijden aan koken en het huishouden. Een doorsnee leven voor een jonge vrouw in een Romagemeenschap in een buitenwijk van Madrid. Haar perspectief op het leven verandert als ze verliefd wordt op Lola, een eigenzinnige graffitiartiest die wil studeren, van meisjes houdt en zich op haar eigen manier verzet tegen de opgelegde regels en tradities binnen de Romacultuur.

Het speelfilmdebuut van documentairemaker Echevarría toont de heersende conventies en strikte regels in deze besloten Romagemeenschap. Een dappere film over een moeilijk onderwerp, want zoals de regisseur aangeeft: ‘in de wereld van de gitanos is homoseksualiteit niet alleen een taboe. Het is een regelrechte zonde.’ Het verfilmen van deze liefdesgeschiedenis duurde zes jaar, maar het resultaat mag er zijn. Een zinderende film, mede dankzij het pure acteerwerk van de niet-professionele cast en niet te vergeten de gepassioneerde flamencomuziek en -dans. (ej)

Arantxa Echevarria, Spanje, 2018, 103 min. Spaans gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Zaira Romero, Rosy Rodríguez, Moreno Borja, Rafaela León, Carolina Yuste.