Play

Captives

In naoorlogs, communistisch Boedapest houdt de geheime politie een doorsnee gezin gevangen in hun eigen appartement. Mensen die onvermoed aanbellen wacht hetzelfde lot.

Tijden & Tickets
In het Boedapest van begin jaren vijftig vreesden veel Hongaren in de vroege ochtend het geluid van de deurbel. Dit betekende namelijk vaak dat de geheime politie op de stoep stond om een gezin op vage gronden te deporteren. Bij de familie Gál wordt ook aangebeld door de staatsveiligheidsdienst. Alleen wordt er in hun geval niemand gedeporteerd, maar besluit de geheime politie intrek te nemen in hun appartement. De familie en alle visite worden gevangengehouden. Dagen zonder uitleg gaan voorbij terwijl een groeiend aantal paranoïde gevangenen zich afvraagt wat de beweegredenen van de geheime politie zijn.

Het bijzondere aan CAPTIVES is de humoristische toon. Grappige dialogen, een komisch spel met de verwachtingen van de kijker en de verhoudingen tussen de vele personages zorgen voor een luchtige sfeer. Natuurlijk is er angst, onrechtvaardigheid en wantrouwen, maar er is vooral ook solidariteit en medemenselijkheid. Zelfs onder het juk van een totalitaire overheid is er ruimte voor hoop en vertrouwen.

Kristóf Deák, Hongarije, 2020, 85 min. Hongaars gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Eliza Sodró, Zsófia Szamosi, Ernõ Fekete, Levente Molnár, Ádám Porogi.
Captives ps 1 jpg sd low 624eb1c1d85d9