Play

Callas – Paris, 1958

Registratie van een legendarisch optreden van Maria Callas op 19 december 1958 in de Parijse Opéra. Het evenement werd bijgewoond door onder meer de Franse president, Charles Chaplin en Brigitte Bardot. Een nacht om nooit te vergeten.

Tijden & Tickets

Maria Callas, een onvergetelijke diva en het gezicht van de opera in de twintigste eeuw, maakte in 1958 haar debuut in Parijs. Het grote evenement werd bijgewoond door ‘le Tout-Paris’, de stijlvolle en rijke elite van Parijs. Callas verscheen op het podium in haute couture en droeg juwelen ter waarde van een miljoen dollar. Het repertoire in deze voorstelling toont Callas op haar best. Ze opende met een aria uit Bellini’s NORMA, gevolgd door het beklemmende MISERERE uit Verdi’s IL TROVATORE om daarna de stemming te verlichten met het ondeugende UNA VOCE POCO FA uit IL BARBIERE DI SIVIGLIA. Het hoogtepunt van de avond kwam in de tweede helft, waarin de volledige tweede akte van Puccini’s TOSCA werd opgevoerd.

Het optreden van Callas werd destijds op film vastgelegd en in heel Europa live uitgezonden. Recent werd een originele 16mm print van het concert gevonden, die nu in een gerestaureerde versie – voor het eerst volledig in kleur – wordt vertoond. Voor het geluid is gebruik gemaakt van een opname uit het persoonlijke archief van Callas. Elke noot is bewaard gebleven voor het nageslacht, zodat we honderd jaar na haar geboorte nog altijd kunnen genieten van haar ongeëvenaarde stem.

Tom Volf, Frankrijk, 2023, 90 min. Italiaans & Frans gesproken, Nederlands ondertiteld.