Play

Call Jane

Stijlvol, deels op feiten gebaseerd drama over een vrouwencollectief in de VS dat eind jaren zestig in het geheim abortussen uitvoerde. Speelfilmdebuut van de scenariste van Carol.

Tijden & Tickets

CALL JANE behandelt een thema dat akelig actueel is: de abortuswetgeving in de VS, verteld vanuit het persoonlijke perspectief van Joy, die zwanger is van haar tweede kind. Joy’s zwangerschap is levensbedreigend, maar haar aanvraag voor een abortus wordt in een vernederende hoorzitting afgewezen door de ziekenhuisdirectie – allemaal mannen.

Toevallig ziet ze een aanplakbiljet hangen met de tekst: ‘Pregnant? Anxious? Get help! Call Jane!’. Ze belt op en komt terecht bij The Jane Collective, een actiegroep die eind jaren zestig op geheime plekken illegale, maar veilige abortussen uitvoert. Na haar eigen behandeling wordt Joy zelf stap voor stap onderdeel van de organisatie.

Elizabeth Banks en Sigourney Weaver zetten buitengewoon overtuigende karakters neer: Weaver als de charismatische, strijdlustige leider van The Janes; Banks als de ideale huisvrouw uit een voorstad van Chicago die nieuwe krachten in zichzelf ontdekt en activiste wordt. Maar een van de meest indrukwekkende scènes is die waarin een abortus in detail wordt getoond, met enerzijds de medische precisie, maar tegelijkertijd de heel persoonlijke, vaak beangstigende ervaring voor iedere vrouw die de ingreep ondergaat. (bw)

Phyllis Nagy, VS, 2022, 121 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Met lisabeth Banks, Sigourney Weaver, Chris Messina, Wunmi Musaku, Kate Mara.