Play

Cairo Exit (+ korte film: Hêvî)

Een klassiek verhaal over gedoemde liefde te midden van de harde strijd om het bestaan in hedendaags Caïro.

Tijden & Tickets

Tarek heeft zijn hoop voor de toekomst gevestigd op een illegale overtocht naar Europa, terwijl zijn vriendin Amal haar familie niet in de steek kan laten. Maar welk perspectief is er voor hen, een christelijk meisje en een islamitische jongen, in Egypte? Om nog maar te zwijgen van het gebrek aan banen.
Maryhan laat in haar acteerdebuut de aanstekelijke levenslust zien van een vrouw die niets te verliezen heeft. Het derde personage in de film is Caïro, de Egyptische hoofdstad die filmmaker Hesham Issawi tot in de achterbuurten verkent. Zijn sobere realisme viel bij de autoriteiten niet in de smaak; in Egypte werd de film verboden.

De vertoning van Cairo Exit wordt voorafgegaan door de korte film Hêvî (Mohammad Shaikhow, Frankrijk, Syrië, Qatar 2018, 20 min.): Op de vlucht voor oorlog wachten Hêvî (Koerdisch voor ‘hoop’) en Walat in de vrieskou op de smokkelaar die hen per auto over de grens zal zetten. Voorbij de bergen zal het stel veilig zijn, maar zover is het nog niet. Eenmaal op weg, blijkt dat Walat te voet de grens zal moeten oversteken, terwijl Hêvî bij de chauffeur achterblijft.

Hesham Issawi, Egypte, Verenigde Arabische Emiraten, 2010, 100 min. Arabisch gesproken, Engels ondertiteld. Met Mohamad Ramadan, Maryhan, Ahmad Bedair, Safaa Galal, Mohamed Goma.
Img 7885 5941 1555492772