Play

Cairo Conspiracy

Spannende spionagethriller over een eenvoudige student die ongewild betrokken raakt in de machtsstrijd rond de verkiezing van een nieuwe groot-imam aan een Egyptische universiteit.

Tijden & Tickets

‘Jouw ziel is puur, maar elke seconde in deze plaats zal haar corrumperen.’ Dat hoort visserszoon Adam van een medestudent, als hij net is gearriveerd in Cairo. Hij gaat er studeren aan de Al-Azhar universiteit en moskee, een van de belangrijkste instituten in de wereld voor de leer van de soennitische islam. Adam wordt er al snel gerekruteerd door kolonel Ibrahim van de Egyptische veiligheidsdienst. Want hoewel kerk en staat officieel zijn gescheiden in dit land, houdt de overheid vanwege de grote rol van de universiteit in de maatschappij graag een oogje in het zeil. Dat wordt des te urgenter als er een nieuwe groot-imam moet worden gekozen. Adam wordt gevraagd te infiltreren in de radicale Moslim Broederschap, in de hoop dat die een kandidaat naar voren schuift die de overheid welgevallig is. De politieke en religieuze intriges brengen de naïeve en idealistische Adam steeds verder in het nauw. En is hij wel zo onschuldig als het lijkt?

CAIRO CONSPIRACY biedt ons een prachtig gefilmd en spannend kijkje achter de schermen van een van de islam-varianten op het Vaticaan. De film won op het filmfestival van Cannes de prijs voor Beste Scenario en was de Zweedse inzending voor de Oscar voor Beste Buitenlandse Film. (jc)

Tarik Saleh, Zweden, Frankrijk, Finland, Denemarken, 2022, 121 min. Arabisch gesproken, Nederlands ondertiteld. Met Tawfeek Barhom, Fares Fares, Mohammad Bakri, Makram Khoury, Mehdi Dehbi..