Play

C'è ancora domani - Engels ondertiteld

Stijlvol drama over een huisvrouw die zich in het Rome van 1946 tracht te ontworstelen aan de tirannie van haar man. Was een gigantische hit in de Italiaanse bioscopen en zwengelde een nationaal debat over de Italiaanse machocultuur aan.

Tijden & Tickets

Delia en Ivano wonen met hun kinderen en Ivano’s zieke vader in Rome. De zorgzame Delia berust in haar traditionele rol van echtgenote en moeder die de eindjes aan elkaar moet knopen. Ivano, de pater familias, laat geen gelegenheid voorbijgaan om Delia erop te wijzen dat hij voor het inkomen zorgt en mishandelt zijn vrouw. Hij heeft enkel ontzag voor zijn manipulatieve vader. Een lichtpuntje in Delia’s leven is de verloving van haar dochter Marcella met een jongen uit de middenklasse. Delia ziet dit als een kans voor Marcella op een beter leven. Maar alles verandert wanneer Delia een mysterieuze brief ontvangt.

C’È ANCORA DOMANI is het speelfilmdebuut van de Italiaanse actrice en (scenario)schrijfster Paola Cortellesi, die ook zelf de hoofdrol van Delia vertolkt. De film is gemaakt in de neorealistische stijl die Italiaanse filmklassiekers als ROMA, CITTÀ APERTA (1945) en LADRI DI BICICLETTE (1948) opleverde. De film verscheen in de Italiaanse bioscopen op het moment dat het land in de ban was van de moord op de 22-jarige Giulia Cecchettin, een studente die door haar ex-vriend om het leven werd gebracht. Honderdduizenden demonstranten gingen in Italië de straat op om te demonstreren tegen femicide. (mv)

Paola Cortellesi, Italië, 2023, 118 min. Italiaans gesproken, Engels ondertiteld. Met Paola Cortellesi, Valerio Mastandrea, Vinicio Marchioni, Giorgio Colangeli.