Play

Butterfly Vision - Engels ondertiteld

Gevoelig Oekraïens drama over een jonge vrouw die na enkele maanden gevangenschap in de Donbas terugkeert bij haar familie, maar gekweld wordt door haar oorlogsherinneringen.

Tijden & Tickets

Maksym Nakonechnyi’s opvallende debuutfilm is een indrukwekkend verslag van de pogingen van een getraumatiseerde vrouw tot re-integratie in een grotendeels begriploze samenleving. Hoofdpersonage is de 28-jarige luchtverkenner Lilia (codenaam Butterfly). Na terugkeer uit de oorlog heeft ze moeite om zich te verhouden tot haar geradicaliseerde echtgenoot en de rest van haar familie, voor wie de oorlog ver weg lijkt. Het lukt Lilia niet om het verleden los te laten. Toch weigert ze zichzelf als slachtoffer te zien en blijft ze vechten om weer vrij te kunnen leven.

BUTTERFLY VISION biedt een filmisch inventieve kijk op Lilia’s mentale toestand. Dronebeelden worden gecombineerd met televisiebeelden, sociale media en een industriële muziekscore om een gevoel van desoriëntatie te creëren. Mede geschreven door Irina Tsilyk, die de bekroonde film THE EARTH IS BLUE AS AN ORANGE maakte, komen de vele thema’s van de film, van vrouwenhaat tot abortus, allemaal op natuurlijke wijze voort uit sociale observatie. De film ging in wereldpremière tijdens het filmfestival in Cannes.

Maksym Nakonechnyi, Kroatië, Tsjechië, Zweden, Oekraïne, 2022, 107 min. Oekraïens, Engels & Russisch gesproken, Engels ondertiteld. Met Rita Burkovska, Lyubomyr Valivots, Myroslava Vytrykhovska-Makar, Natalya Vorozhbit, Miroslav Gai..