Play

Brother’s Keeper - Engels ondertiteld + nagesprek regisseur

Moralistisch drama over twee Koerdische jongens op een kostschool in Anatolië. Als een van hen ziek wordt, moet de ander de repressieve leiding van het internaat overtuigen van de ernst van de situatie.

Tijden & Tickets

Yusuf en zijn beste vriend Memo zijn leerlingen op een kostschool voor Koerdische jongens, gelegen op een afgezonderde plek in de bergen van Oost-Anatolië. Wanneer Memo op mysterieuze wijze ziek wordt, moet Yusuf zich door het bureaucratische doolhof van de school worstelen om de situatie van zijn vriend aan de aandacht te brengen. Echter, tegen de tijd dat men de ernst van Memo’s toestand inziet is de school bedolven onder een pak sneeuw. Wanhopige leraren en leerlingen raken verwikkeld in een spel van schuld, waarin wrok en verborgen geheimen aan de oppervlakte komen. De klok tikt intussen genadeloos door.

Zowel in visueel als in narratief opzicht kan BROTHER’S KEEPER, geregisseerd door Koerdisch filmtalent Ferit Karahan, een oefening in minimalisme genoemd worden. De film is een aaneenschakeling van kleine momenten waarin een constante dreiging te voelen is. Zo stelt Karahan op overtuigende wijze het lot van de Koerdische Yusuf aan de kaak. De sterke grip van de regisseur ontging ook de grote festivals niet. Zo won de film onder andere de FIPRESCI-prijs op het filmfestival van Berlijn in 2021.


Na afloop van de film is de regisseur aanwezig voor een nagesprek (taal: Engels).

Ferit Karahan, Turkije, 2021, 85 min. Turks & Koerdisch gesproken, Engels ondertiteld. Met Samet Yildiz, Ekin Koç, Mahir Ipek.